Το μωρό σου σε λίγο θα γεννηθεί. Αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου για να δεις αν οι χώροι σας είναι ασφαλείς.
Το περιβάλλον του σπιτιού πρέπει να είναι ο πιο ασφαλής χώρος για τα παιδιά, αλλά και για όλη την οικογένεια και, τώρα που η επιθυμία σου να ετοιμάσεις τη φωλίτσα του μεγαλώνει, με τη βοήθεια του μπαμπά για τις πιο βαριές δουλειές ξεκίνησε από το δωμάτιό του και από τους χώρους όπου θα κινείται.
Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε τώρα που το μωρό δεν έχει γεννηθεί ακόμα, γιατί όταν θα έρθει δεν θα είναι και τόσο απλό να βρείτε το χρόνο για κάτι τέτοιο… Γι’αυτό κοιτάξτε με «άλλο μάτι» το σπίτι σας βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού: εκτός από ένα γενικό έλεγχο της ηλεκτρικής εγκατάστασης, με ιδιαίτερη προσοχή στις πρίζες και στην εγκατάσταση του φυσικού αερίου, γυρίστε στο σπίτι σας με τη σκέψη ότι θα πρέπει να του το παρουσιάσετε όταν επιστρέψετε από την κλινική.
Οι γενικοί κανόνες για να κάνετε τις επιλογές της επίπλωσης και των αξεσουάρ είναι η ασφάλεια και η πρακτικότητα με εγγυημένα, μη τοξικά υλικά που καθαρίζονται εύκολα.
- Σκάλες: αν το σπίτι είναι σε περισσότερα επίπεδα, καλύτερα να τοποθετήσετε κάγκελα για όταν αρχίσει τις πρώτες του εξερευνήσεις
- Η κουζίνα: θα έχει ένα χώρο για τον αποστειρωτή για τις πιπίλες, τα μπιμπερό, τους κρίκους οδοντοφυΐας και τα πρώτα του παιχνίδια που θα τα βάζει συνέχεια στο στόμα. Όταν θα είναι μεγαλύτερο, βεβαιώσου ότι δεν έχει πρόσβαση στοφούρνο.Έχεις ήδη ένα ντουλάπι με κλείσιμο ασφαλείας για τα απορρυπαντικά και τις άλλες επιβλαβείς ουσίες;
- Το μπάνιο: πού βάζεις τα φάρμακα; Και το πιστολάκι; Βρες έναν ασφαλή χώρο στον οποίο δε θα έχει πρόσβαση, μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις και τις «ασφάλειες για τα ντουλάπια». Έλεγξε τις βρύσες που σίγουρα θα είναι το πάθος του: μπορείς να περιορίσεις το άνοιγμα της βρύσης για να μη γεμίσει το σπίτι νερό χωρίς να το καταλάβεις.
- Το καθιστικό: ένας έλεγχος στη σταθερότητα όλων των επίπλων και των εγκαταστάσεων TV,PC, βίντεο… στα οποία θα είναι καλύτερονα μην έχει πρόσβαση. Άλλαξε θέση και στα αγαπημένα σου μπιμπελό, στα βάζα, στα πορτατίφ ή σε άλλα πολύ μικρά αντικείμενα. Στα τραπέζια και στις γυάλινες επιφάνειες μπορείς να βάλεις καλύμματα για γωνίες για τον ριψοκίνδυνο μικρό σου «εξερευνητή».
Αν στο σπίτι έχετε παντού φυτά, και εκείνο θα αγαπήσει τα φύλλα και το χώμα, επομένως βεβαιώσου εγκαίρως ότι δεν είναι δηλητηριώδη!