Πώς αλλάζουν οι ρυθμοί του παιδιού σου από τη γέννησή του μέχρι όταν μεγαλώσει.
Κάθε άνθρωπος έχει τους βιολογικούς του ρυθμούς και δεν κοιμούνται όλοι τον ίδιο αριθμό ωρών. Και τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους και, για το καθένα, ο επαρκής χρόνος για την ξεκούραση είναι διαφορετικός.
Αναζητώντας, όμως, έναν κοινό παρονομαστή, διακρίνονται διάφορα στάδια σε σχέση με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού σου.
· Από τη γέννηση μέχρι τριών μηνών
Το παιδί σου κοιμάται τον περισσότερο χρόνο και ξυπνά κυρίως για να φάει. Γύρω στον τρίτο μήνα αυξάνεται σταδιακά ο χρόνος που παραμένει ξύπνιο, συνήθως το απόγευμα.
· Από τεσσάρων μέχρι επτά μηνών
Αρχίζει να ελέγχει την πείνα του και οι ώρες συνεχούς ύπνου αυξάνονται. Παραμένει περισσότερη ώρα ξύπνιο την ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνήθως, καταφέρνει να κοιμηθεί για 6 συνεχόμενες ώρες (με μερικές εξαιρέσεις, δυστυχώς…).
· Από οκτώ μηνών μέχρι ενός έτους
Κανονικά η νύχτα θα πρέπει είναι η στιγμή με τη μεγαλύτερη διάρκεια του ύπνου. Ο ύπνος το πρωί και το μεσημέρι παραμένουν, αλλά διαρκούν λιγότερο. Αν ξυπνάει τη νύχτα, συνήθως οφείλεται στο ότι πεινάει ακόμα ή στα δοντάκια που βγάζει.
· Μέχρι δύο ετών
Ο ύπνος τη νύχτα δεν θα πρέπει πια να διακόπτεται για να φάει και ο μεσημεριανός ύπνος θα είναι επαρκής για την ξεκούραση. Κατά μέσο όρο τη νύχτα κοιμάται 8-10ώρες.
· Από τριών ετών
Έχει πια μεγαλώσει και είναι σε θέση να ρυθμίζει και να διαχειρίζεται τον ύπνο του. Τώρα η βιολογική του ανάγκη να κοιμάται όλη τη νύχτα είναι κανονική και ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να μειώσει τις ώρες του νυχτερινού.
Αυτός ο πίνακας είναι μόνο ενδεικτικός, γιατί το παιδί σου είναι μοναδικό, ακόμα και στον ύπνο!