Υπάρχει σε όλους τους τύπους: με στρογγυλούς κόκκους, μακρύκοκκο, ολικής άλεσης, arborio, basmati… και κυρίως αρέσει στους πιο μικρούς και είναι ιδανική τροφή για τον απογαλακτισμό.
Ήδη από τον έκτο μήνα άρχισε να βάζεις στη διατροφή του παιδιού σου το ρύζι: θα δεις πόσο θα του αρέσει! Εκτός από το ότι αρέσει στα παιδιά, είναι μια από τις τροφές που οι παιδίατροι συνιστούν περισσότερο στο πρώτο στάδιο του απογαλακτισμού. Γιατί; Γιατί, πρώτα απ’όλα δεν περιέχει γλουτένη, που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και επίσης είναι πολύ εύπεπτο. Επιπλέον ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου και περιέχει μεταλλικά άλατα και πρωτεΐνες. Στην αρχή το καλύτερο για το παιδί σου είναι η κρέμα ρυζάλευρου, αλλά σύντομα θα μπορείς να του ετοιμάζεις νόστιμα πιάτα με ρύζι. Ας ξεκινήσουμε από το κλασικό “ρυζόγαλο”.
Συστατικά (για 4 μερίδες)
300 γραμ. ρύζι γλασέ
1 λίτρο γάλα
90 γραμ. ζάχαρη
ξύσμα λεμονιού
ελάχιστο αλάτι
μισό καρπό βανίλιας
Πώς ετοιμάζεται
Σε μια κατσαρόλα ζέστανε το γάλα σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ, κόψε κατά μήκος τον καρπό της βανίλιας και βγάλε τα σποράκια. Πρόσθεσε στο γάλα το μισό καρπό της βανίλιας και τα σποράκια που έχεις βγάλει.
Πρόσθεσε στο γάλα και το ξύσμα ενός πλυμένου λεμονιού, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ανακάτεψε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μόλις το γάλα κοντεύει να βράσει, ρίξε το ρύζι και βράσε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Όταν αποκτήσει κρεμώδη υφή, βγάλε τη φλούδα του λεμονιού και τη βανίλια και βάλε το ρυζόγαλο σε μικρά ατομικά μπολάκια. Μπορείς να το σερβίρεις ζεστό, χλιαρό ή κρύο: το παιδί σου θα ενθουσιαστεί!
Μια συμβουλή ακόμα
Όταν το παιδί σας μεγαλώσει λίγο, μπορείς να προσθέσεις στο ρυζόγαλο και κακάο σε σκόνη.