Home 9 απίστευτοι μήνες… +1! Σε νιώθω, με νιώθεις; Πέμπτος σεληνιακός μήνας.

Δημοσιεύτηκε 03.12.2016 12

Σε νιώθω, με νιώθεις; Πέμπτος σεληνιακός μήνας.

Είναι η στιγμή που κάθε μαμά περιμένει με λαχτάρα: να νιώσει για πρώτη φορά τις κινήσεις του μωρού της.  Όταν το είδες για πρώτη φορά στο υπερηχογράφημα συνειδητοποίησες την ύπαρξή του. Αυτή η αίσθηση θα γίνει ακόμη ισχυρότερη τώρα που μπορείς να το νιώσεις και  σωματικά και να ζήσεις την συναρπαστική αίσθηση ότι σε νιώθει και το μωρό.

Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία και θα μπορούσε να συμβεί αργότερα από ό, τι θα περίμενες. Τις πρώτες φορές  θα είναι μια ελαφριά αίσθηση σαν έναφτερούγισμα, καθώς οι ημέρες θα περνούν η  συχνότητα και η ένταση θα αυξάνονται  και ακόμα και ο μπαμπάς θα μπορεί να το νιώσει ακουμπώντας  τα χέρια του πάνω στην κοιλιά σου.Οι πιο έντονες κινήσεις μπορεί νασυμβούν όταν ξαπλώνεις  ή κάθεσαιγιατί και εκείνο προσαρμόζεται  στη νέα θέση ακριβώς όπως και εσύ.Όταν περπατάς θα προτιμάει να μένει ήσυχο,καθώς το νανουρίζει η κίνησή σου και αποκοιμιέται.  Το να νιώθεις  τις κινήσεις του είναι συναρπαστικό και σταδιακά θα μάθεις να αναγνωρίζεις τους ρυθμούς του και να  έλεγχεις αν είναι καλά , γιατί η κοιλιά δεν είναι μόνο η  «φωλιά» του αλλά και το «γυμναστήριο» που το προετοιμάζει για  τη ζωή.
Στα τέλη αυτού του μήνα με τις αρχές του επόμενου θα έχεις και τη δεύτερη συνάντηση  με το παιδί σου:  πρόκειται για το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου. Αξιολογεί την ανάπτυξη και την υγεία τουμετρώντας το κεφάλι, την κοιλιά και το μηρό και ελέγχοντας  τα εσωτερικά όργανα, την σπονδυλική στήλη, τα άκρα και την ενδοκρανιακή δομή. Ανιχνεύεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού σου, η ροή του αίματος προς το μικρό και το σημείο εισαγωγής του πλακούντα(πρόσθιος, οπίσθιος ή στο κάτω μέρος της μήτρας).

Εκείνο έχει φτάσει πλέον τα 25 εκατοστά, κινείται όλο και περισσότερο και με περισσότερη ενέργεια. Έχουν μακρύνει τα μαλλιά, οι βλεφαρίδες και τα φρύδια του και το σώμα του είναι καλυμμένο με μια ουσία παρόμοια με προστατευτική κρέμα που ονομάζεται εμβρυϊκό σμήγμα.
Μπορεί να αρχίσεις να έχεις κάποιες ενοχλήσεις που θα συνεχίζουν κάθε τόσο σε όλη την υπόλοιπη εγκυμοσύνη: οι πόνοι στη μέση. Είναι φυσικό να προσπαθείς να αλλάξεις στάση για να αντισταθμιστεί η αύξηση του όγκου και αυτή η μετατόπιση του κέντρου βάρους μπορεί να προκαλέσει κάποια μυϊκή σύσπαση στο ύψος των νεφρών. Ακόμα και η λεκάνη σου, που φαρδαίνει για να κάνει χώρο για το μωρό ή η μήτρα που πιέζει το ισχιακό νεύρο μπορεί να προκαλέσουν κάποιο πόνο που από τη μέση κατεβαίνει μέχρι το πόδι. Η χρήση ενός κορσέ θα είναι πολύτιμη βοήθεια για την στήριξη της μέσης και τη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος και θα πρέπει να φοράς χαμηλά και άνετα παπούτσια ή κάποια άσκηση stretching για να απαλύνεις την ένταση.