Από τις πρώτες μέρες μέχρι όταν μεγαλώσει θα έχει φάει αρκετά;
Είναι η ερώτηση που οι περισσότερες μαμάδες, σε οποιαδήποτε ηλικία, κάνουν από τις πρώτες μέρες της γέννησης του παιδιού και συνεχίζουν να την κάνουν ακόμα και όταν το «μικρό» δεν είναι πια τόσο μικρό…
Καθώς έχεις συνηθίσει, όπως πολλές άλλες σαν εσένα, να συνδυάζεις την όρεξη του παιδιού και με την καλή φυσική του κατάσταση, πιστεύεις ότι δεν έχεις επαρκή μέσα για να γνωρίζεις αν το παιδί σου έχει φάει ικανοποιητικά. Και για το λόγο αυτό γεννιέται αυθόρμητα η ερώτηση: πώς μπορώ να ξέρω αν έχει χορτάσει;
Οι πρώτες αμφιβολίες δημιουργούνται από την αρχή, όταν πίνει το γάλα σου και δεν ξέρεις αν έχει πάρει αρκετό ή, στην περίπτωση που του δίνεις το μπιμπερό, αν είναι φυσιολογικό να αφήνει στο τέλος λίγο γάλα. Η γενική κατάσταση του παιδιού σου, η ικανοποίησή του μετά από κάθε θηλασμό, το γεγονός ότι αφού θηλάσει και ρευτεί μετά θα αποκοιμηθεί, θα πρέπει να σε καθησυχάζουν. Αλλά εκτός από αυτό, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν το μωρό σου έχει φάει αρκετά: η«γεμάτη πάνα», τα κακά, η εβδομαδιαία αύξηση του βάρους, η αίσθηση του άδειου και του γεμάτου στο στήθος σου. Καλύτερα πάντως να αποφύγεις το περίφημο «διπλό ζύγισμα» που δεν είναι αξιόπιστο και μπορεί να σου δημιουργήσει περιττό άγχος.
Όταν θα μεγαλώσει περισσότερο τα γούστα και οι προτιμήσεις του θα καθορίζουν το αν θα «αδειάζει το πιάτο». Δεν του αρέσουν πάντα όλα όσα του ετοιμάζουμε και η όρεξη για διαφορετικούς λόγους δεν είναι πάντα η ίδια (κούραση, εκνευρισμός…).
Με τον καιρό θα μάθεις τις προτιμήσεις του και θα προσαρμόζεσαι στις συνήθειες και στους ρυθμούς του. Αν δε σε πείθει η σχέση του με το φαγητό και έχεις ακόμη ερωτηματικά, μη διαστάσεις να απευθυνθείς στον παιδίατρό σου.
Οι παιδίατροι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι σε αυτές τις στιγμές αμφιβολίας. Με βάση την ηλικία, το ύψος και το βάρος του παιδιού σου είναι σε θέση να αξιολογήσουν αν η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει καλύπτει τις ανάγκες του.