Ο πουρές, αν και όλοι τον έχουμε συνδυάσει με τις πατάτες,είναι ένας τέλειος τρόπος μετατροπής των τροφών: σου επιτρέπει να προσφέρεις στο παιδί σου μια μεγάλη ποικιλία τροφών και να του δώσεις να δοκιμάσεινέες γεύσεις και χρώματα. Διαφορετικά λαχανικά, αλλά και όσπρια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ετοιμάσεις τον πουρέ: αυτή η χρωματιστή κρέμα θα κάνει το παιδί σου να δοκιμάσει νέες τροφές που ίσως θα δοκίμαζε πιο δύσκολα στη φυσική τους μορφή!
Εδώ θα βρεις μια συνταγή για να ανακαλύψεις την κολοκύθα, ένα από τα λαχανικά που αυτό το μήνα θα βρεις σε όλα τα μανάβικα. Η κατανάλωση εποχιακών λαχανικών είναι πολύ σημαντική: η διαδρομή από τον τόπο παραγωγής στο πιάτο του παιδιού σου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και γιατί τα θρεπτικά συστατικά δεν αλλοιώνονται κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή λόγω κακής συντήρησης και γιατί οι επιπτώσεις για το περιβάλλον είναι λιγότερες.
Συστατικά (για 4 μερίδες)
½ κολοκύθα ή μια ολόκληρη αν είναι μικρή
1 πατάτα
½ άσπρο κρεμμύδι (αν έχει ήδη μπει στη διατροφή του)
παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
τυρί παρμεζάνα
Πώς γίνεται
Καθάρισε την κολοκύθα και την πατάτα και κόψτες σε κυβάκια.
Βάλτες να βράσουν σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μαζί με το κομμένο κρεμμύδι ( η στάθμη του νερού πρέπει να καλύπτει ελαφρώς τα λαχανικά). Αφήστε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά ή μέχρι η κολοκύθα να αρχίσει να διαλύεται. Μόλις απορροφηθεί όλο το νερό, πέρασε τα λαχανικά από τον πολτοποιητή και βάλε πάλι τον πουρέ στη φωτιά.
Πρόσθεσε μια κουταλιά λάδι και μια κουταλιά τυρί παρμεζάνα, ανακάτεψε καλά και έτοιμοι… φεύγει το αεροπλανάκι!
Μερικές συμβουλές ακόμα
Για να γίνει ο πουρές ακόμα πιο πλούσιος και πορτοκαλήςπρόσθεσε και ένα-δυο καρότα.Για να μειώσεις το χρόνο μαγειρέματος μπορείς να βράσεις τα λαχανικά χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητος. Αλλά να θυμάσαι ότι η καλή και υγιεινή μαγειρική απαιτεί χρόνο: το σιγανό μαγείρεμα είναι το μυστικό κάθε νόστιμης συνταγής!