Από τότε που ανακάλυψες ότι είσαι έγκυος, υποβλήθηκες σε μια σειρά εξετάσεις, για να έχεις υπό έλεγχο την υγεία σου και εκείνη του παιδιού σου. Όταν πλησιάζει ο τοκετός, είναι φυσικό αυτές οι εξετάσεις να είναι πιο συχνές, αν και, ανάλογα με το ιστορικό της κάθε εγκυμοσύνης, μπορεί να ζητηθούν διαφορετικές εξετάσεις.
Συνήθως γίνεται γενική εξέταση αίματος, για τον έλεγχο της ποσότητας και των ποσοστών των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης, για να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι δεν έχεις αναιμία. Ελέγχεται και η φερριτίνη που μετρά την ποσότητα των «αποθεμάτων» σιδήρου που διαθέτει ο οργανισμός, που στην εγκυμοσύνη έχει την τάση να ελαττώνεται και για το λόγο αυτό πρέπει να ελέγχεται συνεχώς.
Στο στάδιο αυτό θα πρέπει να επαναλάβεις και τις εξετάσεις ούρων για να αποκλείσεις το ενδεχόμενο τοξαιμίας της κύησης, ζάχαρο της κύησης ή πιθανές ουρολοιμώξεις. Αυτές οι εξετάσεις είναι δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία ή συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα.
Στο τρίτο τρίμηνο γίνεται του περηχογράφημα Doppler,που ελέγχει αν το παιδί σου αναπτύσσεται κανονικά ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης κι αν αιματώνεται σωστά το έμβρυο και η μήτρα.
Στο τελευταίο τρίμηνο επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής, ο γυναικολόγος θα σε ρωτήσει αν έχεις ενοχλήσεις σε αυτό το τελευταίο στάδιο, θα ελέγξει πόσο βάρος έχεις πάρει, θα μετρήσει την αρτηριακή σου πίεση, θα ελέγξει τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας, τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου και τις κινήσεις του. Είναι η ευκαιρία για να του μιλήσεις για όλες σου τις αμφιβολίες και να ζητήσεις πληροφορίες για τον τοκετό.
Άλλες εξετάσεις, όπως το κολπικό επίχρισμα ή η καρδιοτοκογραφία, απαιτούνται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Θα σου πει επομένως ο γυναικολόγος σου τι πρέπει να κάνεις και πότε.