Πώς να είναι άραγε ο κόσμος με τα μάτια ενός νεογέννητου; Μόλις γεννηθεί, το παιδί σου διαπερνά κάποιες συγκεκριμένες φάσεις κατά τις οποίες αρχίζει να βρίσκει τον προσανατολισμό του σε ένα εντελώς καινούργιο για εκείνο περιβάλλον.
Το συναίσθημα ότι πρόκειται να γίνεις μαμάείναι πάντα απίστευτο και νιώθεις να σε κυριεύει μια τεράστια χαρά με την σκέψη ότι επιτέλους θα μπορέσεις να κρατήσεις σφιχτά στην αγκαλιά σου το μωράκι σου! Αλλά αναρωτήθηκες ποτέ τι νιώθει ένα μωρό μόλις γεννηθεί;
Ως ενήλικες είναι αδύνατο να θυμόμαστε τις πρώτες στιγμές της ζωής μας, αλλά μερικοί Γάλλοι ερευνητές προσπάθησαν να ανοικοδομήσουν τις πρώτες αισθήσεις των νεογέννητων, εξετάζοντας αναλυτικά χειρονομίες και εκφράσεις κατά την διάρκεια εκείνων των πρώτων λεπτών μετά από τη γέννηση που διακρίνονται από κοινά χαρακτηριστικά.
Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως για τα παιδιά η μετάβαση από την κοιλιά της μαμάς στον εξωτερικό κόσμο είναι ένα πραγματικό σοκ: οι πέντε αισθήσεις που μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, μέσα σε ένα περιορισμένο και προστατευμένο περιβάλλον, τώρα ξαφνικά έρχονται σε επαφή με καινούργια ερεθίσματα, μια όχι ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση, τουλάχιστον στην αρχή.
Μόλις το παιδί σου έρθει στον κόσμο δοκιμάζει για πρώτη φορά την αυθόρμητη αναπνοή, μια πολύ παράξενη και έντονη για το παιδί σου αίσθηση γιατί είναι η πρώτη φορά που γεμίζει τους πνεύμονές του και… κλαίει! Με το κλάμα το παιδί χρησιμοποιεί αέρα και κουράζεται σχεδόν αμέσως, μετά ηρεμεί και ανακτά δυνάμεις.
Μεταξύ του δεύτερου και πέμπτου λεπτού ζωής αρχίζει να ανοίγει τα ματάκια του και να διακρίνει αντικείμενα και άτομα σε απόσταση μέχρι 25εκ., γιατί η όρασή του δεν είναι ακόμα επαρκώς ανεπτυγμένη. Η εντύπωση που δημιουργείται στο παιδί σου είναι πραγματικά πολύ έντονη, γιατί μέχρι εκείνη την στιγμή το φως που έβλεπε ήταν πολύ αμυδρό, αφού περνούσε μέσα από το δέρμα και τον πλακούντα της μαμάς του. Αλλά σύντομα θα μάθει να απολαμβάνει τα χρώματα που θα το περιβάλλουν και κυρίως το χαμόγελο της μαμάς του.
Μετά από κάποια λεπτά, νιώθει το πρώτο «τσίμπημα» πείνας, αίσθηση πολύ ενοχλητική για το νεογέννητο αφού μέχρι πριν από λίγο το στομαχάκι του ήταν πάντα γεμάτο: να γιατί θα σε ενημερώσει για τη δυσαρέσκειά του με το κλάμα και θα ψάξει ενστικτωδώς το στήθος σου. Το χαμόγελό σου θα είναι εντελώς αυθόρμητο μόλις δεις πως το παιδί σου ζητά αμέσως γάλα, με την ακρίβεια ενός ρολογιού!
Μετά από «όλη αυτή την δραστηριότητα», έρχεται για το μωράκι σου μια φάση ηρεμίας κατά την οποία ανακτά τις δυνάμεις που ξόδεψε κλαίγοντας, για να ξεκινήσει και πάλι με λιγότερο ζήλο να ψάχνει το στήθος σου. Είναι σημαντικό αυτό το «ψάξιμο» να φέρει αποτέλεσμα γιατί με το πρώτο πιπίλισμα οι ορμόνες σου διεγείρονται για την παραγωγή του πρωτογάλακτος, που προηγείται της γαλακτογένεσηςαυτής καθαυτής.
Σε αυτό το σημείο, το μωράκι σου θα είναι τόσο κουρασμένο από όλα αυτά τα νέα συναισθήματα που θα επιτρέψει στον εαυτό του τον πρώτο του πραγματικό υπνάκο!