Σύμβολο του καλοκαιριού, το καρπούζι είναι το κατ’εξοχήν φρούτο της εποχής: δροσερό και με υπέροχη γεύση!
Περιέχει κατά 92% νερό, βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού και προστατεύει την επιδερμίδα μας από τους κινδύνους της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Το ήξερες, όμως, ότι περιέχει και λυκοπένιο; Είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει πολλές μορφές καρκίνου και κυρίως προστατεύει τους πνεύμονές σου.
Αλλά πώς θα διαλέξεις ένα καλό καρπούζι; Πρώτα απ’όλα το κοτσάνι δεν πρέπει να είναι ξερό και βγάζοντάς το πρέπει να έχει χυμό. Ένα άλλο “κόλπο” είναι ο χαρακτηριστικός “ήχος του κούφιου” χτυπώντας ελαφρά με τη γροθιά στην επιφάνεια.
Τα παιδιά το λατρεύουν για τη γλυκιά του γεύση και γι’αυτό το καρπούζι μαζί με παγωτό είναι ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό κολατσιό.
Στη συνέχεια σου προτείνουμε ένα δροσιστικό σορμπέ από καρπούζι!
Συστατικά (για 4 μερίδες)
600 γραμ. καρπούζι
130 γραμ. ζάχαρη
270 γραμ. νερό
το χυμό ενός λεμονιού
1 ασπράδι
Πώς ετοιμάζεται
Πάρε 600 γραμ.καρπούζι βγάζοντας τη φλούδα και αν θέλεις και τα κουκούτσια. Κόψε σε κυβάκια και πέρασέ τα στο μίξερ.
Πέρασε το λιωμένο καρπούζι από ένα σουρωτήρι και βάλ’το σε ένα μπολ.
Βάλε στη φωτιά μια κατσαρόλα με 270 γραμ. νερό, πρόσθεσε τη ζάχαρη, άφησέ τη να λιώσει και άφησε το νερό να βράσει. Μετά από 5 λεπτά σβήσε τη φωτιά και βάλε το σιρόπι σε ένα μπολ μέχρι να κρυώσει και να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Βάλε το λιωμένο καρπούζι και το σιρόπι στο ψυγείο για μισή ώρα για να κρυώσουν. Στη συνέχεια, στύψε ένα λεμόνι και αφαίρεσε τα κουκούτσια. Ανακάτεψε το λιωμένο καρπούζι, το σιρόπι και το λεμόνι. Χτύπησε καλά το ασπράδι και πρόσθεσέ το στο μείγμα ανακατεύοντας καλά.
Βάλε το μείγμα σε ένα μπολ και στη συνέχεια στην κατάψυξη και μην ξεχνάς να το σπας κάθε μισή ώρα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κρεμώδες. Θα χρειαστούν 3 ώρες περίπου.