Η διάρκεια της εγκυμοσύνης ορίζεται ως εννέα μήνες + μία εβδομάδα. Ο γυναικολόγος σου θα σου μιλήσει για εβδομάδες γιατί η εβδομάδα είναι το χρονικό διάστημα που μοιάζει περισσότερο με το ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού σου, 40 συνολικά. Είναι σαν να λέμε ότι η εγκυμοσύνη διαρκεί 10 σεληνιακούς μήνες, των 28 ημερών ο καθένας.
Θεωρείται ως αρχή της κύησης η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, κάτι που αναγνωρίζεις και θυμάσαι εύκολα, ενώ η στιγμή της σύλληψης υπολογίζεται μόνο για την ικανοποίηση της περιέργειας γιατί είναι εξαιρετικά μεταβλητή και απρόβλεπτη από γυναίκα σε γυναίκα, από κύκλο σε κύκλο.
Φυσικά ένα από τα πρώτα πράγματα που αναρωτήθηκες όταν ανακάλυψες ότι είσαι έγκυος ήταν «και λοιπόν πότε θα γεννηθεί;». Στην πραγματικότητα το να μάθεις με ακρίβεια την ημερομηνία του τοκετού είναι σχεδόν αδύνατο. Η στιγμή που θα διαλέξει το μωρό σου για να γεννηθεί είναι αποτέλεσμα διαφορετικών καταστάσεων και όχι ενός απλού μαθηματικού υπολογισμού, αλλά συνήθως το πιο πιθανό χρονικό διάστημα είναι από 15 μέρες πριν ως 15 μέρες μετά από την προβλεπόμενη ημερομηνία.
Σε σχέση πάντα με τη σελήνη, όταν εντόπισες την ημερομηνία, κάποιοι θα σου είπαν να ρίχνεις μια ματιά και στις φάσεις του φεγγαριού εκείνης της περιόδου: είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η γέννηση μπορεί να γίνει σε κάθε αλλαγή των φάσεων της σελήνης.
Τώρα που περιμένεις ένα μωρό, έχεις περάσει σε μια νέα διάσταση: ενθουσιασμοί, φόβοι, ανακαλύψεις, περιέργεια για όλα όσα σου συμβαίνουν. Μπορείς από τώρα να γράφεις τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου σε ένα ημερολόγιο, ετοιμάζοντας ένα πραγματικά μοναδικό δώρο για το παιδί σου. Μια μέρα θα μπορέσεις να του το δώσεις και να του πεις: «Να πώς ήταν η μαμά σου όταν εσύ ακόμα δεν υπήρχες. Να πόσο επιθύμησε τον ερχομό σου!».