Διάλεξε ελεύθερα αν θα τη δώσεις στο μικρό σου με βάση τις ανάγκες σου κα αξιολογώντας τα υπέρ και τα κατά.
Όσοι είναι αντίθετοι στη χρήση της πιπίλας φοβούνται το ενδεχόμενο μολύνσεων στο στόμα (ειδικά μυκητιάσεις) και παραμορφώσεων στον ουρανίσκο και στα δόντια. Μέχρι τώρα κανένα από τα προβλήματα αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πραγματικότητα. Όσο για την μυκητίαση, εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα και στα παιδιά που χρησιμοποιούν πιπίλα και σε εκείνα που δεν το κάνουν. Αν η πιπίλα καθαρίζεται και πλένεται τακτικά δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
Είναι οι ίδιοι οι οδοντίατροι που δεν επιβεβαιώνουν τους φόβους για τις βλαβερές συνέπειες της πιπίλας στα δόντια. Για το οδοντικό τόξο ο κίνδυνος παραμόρφωσης υπάρχει, αν η πιπίλα δεν είναι η κατάλληλη. Αν το παιδί σου χρησιμοποιεί πιπίλα, ακόμη και μετά την οδοντοφυΐα, υπάρχει η πιθανότητα οι κοπτήρες να μετακινηθούν προς τα εμπρός, αλλά είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που θα εξαφανιστεί χωρίς καμία μόνιμη βλάβη, όταν το παιδί εγκαταλείψει την πιπίλα. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα δόντια θα επανέλθουν μόνα τους στη θέση τους.
Η πιπίλα έχει επίσης πολλούς υποστηρικτές. Η πιπίλα βοηθά τα παιδιά να ηρεμήσουν και να κοιμηθού νκαι βοηθά στην νευρολογική ωρίμανση τον πρόωρων βρεφών. Βοηθά το παιδί να παρηγορηθεί: σε οποιαδήποτε κατάσταση έντασης (από τον εμβολιασμό ως την ώρα του ύπνου και την απομάκρυνση από τη μαμά), το μωρό θα ηρεμήσει γρηγορότερα αν έχει κοντά του την πιπίλα.
Υπάρχουν πιπίλες πολλών ειδών και για όλες τις ηλικίες, ειδικά σχεδιασμένες για το σχήμα του στόματός του και για να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του. Το σημαντικό είναι να μην την επιβάλεις στο παιδί σου, δεν νιώθουν όλα τα παιδιά την ανάγκη, και να τη χρησιμοποιείς με μέτρο: για να ηρεμήσει, για τον ύπνο… αλλά όχι πάντα στο στόμα!